Méhész kelékek forgalmazás

Méhészkellék kategóriák MÉHÉSZBOLT (227) Termék AKCIÓS TERMÉKEK (41) Anyaneveléshez szükséges kellékek (18) Anyarács (4) Cukorlepény (2) Egyéb méhészeti segédeszközök (13) STB

Nincs két ugyanolyan méz

 

 

 

Bizonyára sokan tapasztalták már azt az igencsak bosszantó jelenséget, hogy a boltban megvásárolt akácméz (virágméz, bármilyen méz) egyáltalán nem olyan ízű, mint az egy hónapja ugyanott vásárolt ugyanolyan méz. Mielőtt fellármázzuk a fogyasztóvédelmet, jó ha tudjuk: a jelenség normális, és kivédhetetlen.



„Olyan ez, mintha vennénk egy-egy üveg olaszrizlinget két külön pincészetből vagy más évjáratból. Hiába ugyanaz a szőlő az alapanyag, hiába származik ugyanonnan vagy ugyanabból az évből, a borok között már hatalmas különbségek lehetnek. Ebből a szempontból a méz nagyon hasonlít a borra” – kezdi magyarázni Kutasi Tamás, amikor arról kérdeztük, mi az oka az azonos virágból készült mézfajták ízének még laikusok számára is szembeszökő különbségeire.

méz

Forrás: Northfoto / Ralph Kerpa

Brunner Méhészet okleveles méhészmestere, aki idén mézeivel elnyerte az Arany Szalag Minőségtanúsítványt, számtalanféle méz készítésével foglalkozik, a közismert étkezési mézektől kezdve (akác, virág, repce) a különlegesebbnek számító fajtákig, mint a vadgesztenye, somkóró vagy az aranyvessző (szolidágó). Határozottan állítja: nemcsak termőterület, de az évjárat, és az időjárás is befolyásolja a mézet.

Az akác az óra

„Az akácnál például vannak olyan szabad szemmel látható jegyek, amikből meg lehet állapítani, honnan származik: a Hajdúságból, Jászságból származó akácméz áttetszőbb, halványabb, míg az északi területeken begyűjtött virágporból készülő aranyosabb, sárgásabb színű lesz” – mondja Kutasi.

Az időjárás is komoly tényező, mégpedig azért, mert attól függ a mézhez használt növények virágzásának ritmusa. „Ha olyan az idő, hogy a növények virágzási ideje nagyon átfedi egymást, nehezebb lesz igazán karakteres, fajtajellegű mézet készíteni, mert többfajta virágport gyűjtenek a méhek. A méhésznek az akác az órája, ahhoz igazítunk mindent. Az akácvirágzás előtti virágmézek a tavaszi virágmézek, amit utána gyűjtenek a méhek, abból lesz a nyári virágméz” – magyarázza a méhészmester. A tavaszi és a nyári virágméz különbözik ugyan egymástól, de a sokféleség itt is megjelenik egy kategórián belül, és a műkedvelő fogyasztó nem nagyon fogja tudni megkülönböztetni a tavaszit a nyáritól.

Forrás: ESA

Kutasi is kihangsúlyozta, amit egy korábbi cikkünkben már körbejártunk: a hazai mézre vonatkozó szabályozás olyan szigorú, hogy sok európai országba a magyar mézet importálják azért, hogy azzal javítsák föl az ottani, gyengébb minőségű alapanyagot. Kutasi a szigorúságra példaként megemlítette, hogy míg itthon a mézben levő antibiotikum-maradványokkal szemben gyakorlatilag nulltolerancia van, addig ez más országokban koránt sincs így.

Séfeknek sem könnyű a mézzel

Ezt, tehát a méz ízének, állagának változékonyságát erősítette meg Takács Lajos, a Laci!Pecsenye! séfje is, aki munkája során folyamatosan szembesül ezzel a jelenséggel.

„A méz változékonyságát nem lehet kiküszöbölni, számolni kell vele. Akármilyen mézről legyen szó, az ízt befolyásolja a területen kívül az is, hogy melyik virágzási szakaszban gyűjtik a méhek a virágport.”

Takács azt javasolja, hogy ha szeretnénk viszonylag stabil minőséget kapni, keressünk egy megbízható termelőt, és tartsunk is ki mellette. Ő öt termelővel áll kapcsolatban, és kizárólag tőlük vásárol – hogy kiktől, azt nem kívánta elárulni. „Az lenne a legjobb, ha a piacozásnak lenne itthon igazi kultúrája, és kóstolók lennének kitéve a legtöbb helyen. Akkor könnyebben el lehetne dönteni, hogy az adott mézesnél az adott mézből szeretnénk-e vásárolni” – mondta.

A termelőtől való vásárlás fontosságát emelte ki Kutasi is.

„A méz abban is hasonlít a borra, hogy bizalmi termék. Érdemes közvetlenül a termelőtől venni, tőle tudunk tájékozódni mindenről, ami a mézzel kapcsolatban fontos.”

Mézeskalács

Forrás: Táfelspicc

Milyen méz való a teámba?

A mézeket gasztronómiai szempontból két nagy csoportra érdemes osztani.

Vannak a semleges ízű, édesítésre nagyon jól használható mézek, és vannak a kifejezetten karakteres ízűek, amelyeket magukban is érdemes fogyasztani. Ezek mellett érdemes még a gyógymézeket megkülönböztetni, amelyeknek jellegzetes ízük mellett gyógyhatással bírnak. Legutóbbiak ritkaságnak számít a mézek világában: Kutasi megemlíti például, hogy az időjárási viszonyok legutóbb 7-8 éve voltak megfelelőek ahhoz, hogy kakukkfűmézet tudjanak készíteni a méhek. „Ehhez nagyon speciális idő kell, és akkor is nagyon kevés méz lesz az eredménye, jó esetben tizedannyi, mint az akác”- mondja.

„Édesítésre a legjobb az olyan semleges ízű, édes méz, mint az akác, vagy a virág” – mondja Takács, aki vagy édesítéséhez, vagy az ételek önálló alkotórészeként használ mézeket. Utóbbi esetén olyanokkal szokott dolgozni, amelyeknek markáns, egyedi karaktere van. Ilyen a vadgesztenyeméz, ami kicsit kesernyés, és eléggé megosztja a fogyasztókat, viszont sajtokhoz ez megy a legjobban, illetve a sötét színű, ásványi anyagokban gazdag erdei méz – mondja Kutasi.

Tearajongók jó, ha tudják, hogy a méhészmester szerint a japán akác virágából készült méz a zöld tea legideálisabb édesítője, ez hozza ki a legszebben az ízeket. (Persze a nagybetűs tearajongók most ráncolják a szemöldöküket, és izzó hangú kommentet fogalmaznak arról, hogy zöld teába nem szabad mézet tenni, zöld teába nem szabad semmit tenni). 

Forrás: AFP/Lv Jianshe

Mézek még

Akácméz: Illata olyan, mint az akácvirág, elsősorban édesítésre szokás használni. Nagyon lassan kristályosodik. Kutasi szerint „Nincs valami karakteres íze, de nagyon jól kiemeli más ételek, italok ízét.

Virágméz: Sötétebb, ásványi anyagokban gazdag. Ezt is főként édesítésre használják.

Hársméz: Erős aromájú gyógyméz. Gátolja a zsírlerakódást és az érelmeszesedést. Jó görcsoldó és fertőtlenítő, illetve erős antibiotikum-hatású méz, köhögéscsillapításra is szokták használni.

Kakukkfűméz: Sötétbarna, fűszeres illatú méz. Segíti az emésztést, megszűnteti a puffadást. Nagyon ritka.

Aranyvessző (szolidágó) méz: Sárgásbarna színű, erős illatú, zamatos, karakteres ízű. Gyorsan kristályosodik. Érdemes önmagában fogyasztani, vagy ezzel készíteni a klasszikus vajas-mézes kenyeret.

Somkóró méz: Világos színű, vaníliaízű méz. Desszert, önmagában is érdemes fogyasztani.

Repce méz: Krémszerűen, egy-két nap alatt kristályosodik. Gyomorfájdalom csillapítására szokták fogyasztani.

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 25
Tegnapi: 8
Heti: 144
Havi: 70
Össz.: 167 450

Látogatottság növelés
Oldal: Hirek
Méhész kelékek forgalmazás - © 2008 - 2024 - meheszaruhaz.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »